Temel Analiz’de Yatırım Tarzları

Aklınızda bir şeylerin daha somut halde yer alması için size 3 farklı yatırım tarzından ve bu tarzların detaylarından bahsedeceğim.
Bu tarzlar birbirinden üstün değiller.

Sadece birini veya ikisini ya da hepsini birden benimseyip kullanabilirsiniz. Kendinizde gördüğünüz güçlü yönlerinize ve mizacınıza göre şekillenir.

Bunları bilmeniz, ne yaptığınıza daha çok hakim olmanızı sağlayacak.

Haydi başlayalım.
1. Tarz - Uzun Vade

Mottosu: Geleceğine inandığın şirketlerin hisselerini makul fiyatlarda al veya biriktir.

Bu tarzı benimseyerek yatırım yapan kişiler, hissesini aldıkları şirketin gelecekteki büyümesine ve/veya stabil olarak uzun yıllar vereceği temettülere odaklanırlar.
Yatırımcılar sıklıkla; sektör büyümesinden, şirketin pazar kazanımından, yatırımlarından, rekabet avantajından ve güçlü kaslarından bahsederler.
Şirketi çok ucuz olmasa da makul olduklarına inandıkları fiyattan alırlar ve çok pahalı diye nitelendirilebilecek bir fiyata erişmedikçe uzun yıllar elde tutmaya devam ederler.
Takip ettiğiniz kişilerden bu tanıma uygun aklınıza gelen kişiler oldu değil mi?

Haydi o zaman diğer tarzlar ile devam edelim.
2. Tarz - Momentum

Yatırımcı Mottosu: Vakit nakittir.

Bu tarzı benimseyerek yatırım yapan kişiler, kısa/orta vadede kazanç elde etmeye odaklanırlar.
Hissesini aldıkları şirketin yakın vadede gelecek bilançolarında yaşanabilecek pozitif yönlü değişimlere odaklanırlar.

Yatırımcılar sıklıkla; değişen faktörün şirketin finansallarını kısa/orta vadede nasıl pozitif etkileyeceğinden bahsederler, kar vb. tahmini yaparlar.
Şirketin ucuzluğunu değerlendirirken sıradaki bilançoda ortaya çıkmasını tahmin ettikleri tabloya göre bir değerlendirme yaparlar, geçmişteki fiyatların kendileri için çok önemi yoktur.
Hisseyi aldıkları sırada hisse hali hazırda 2’ye katlamış bile olabilir, ama yakın vadede daha da artabilmesini mümkün kılan finansal tablolar ortaya çıkacağını düşünüyorlarsa pozisyon almakta çekinmezler ve beklentileri gerçekleştiğinde hisseyi satarlar.
Bu tarzda yatırım şöyle icra edilir;

1- Değişen bir durum bul.
Herhangi bir şey olabilir, sadece faizler, döviz vb. olmak zorunda değil. Değişen ÖTV oranları da olabilir, artan emtia fiyatları da olabilir. Şirketlerin finansallarını etkileyebilecek tüm unsurlar göz önüne alınır.
2- Bu değişen durum (faktör) hangi sektöre ve dolayısı ile hangi şirkete nasıl etki edecek belirlenir.

3- Değişen faktörün finansal tablolarda ortaya çıkaracağı etki henüz şirketin piyasa değerine yansımadıysa pozisyon alınır.
Bu tarzda yatırım yaparken en çok dikkat edilmesi gereken kritik unsur bu son maddedir.

Atı alan Üsküdar’ı geçtikten sonra pozisyon alırsanız hisseyi etkileyen faktör terse döndüğünde hisse elinizde kalabilir.
Bu sebeple; bu tarzı benimseyen kişilerin şirketleri çok iyi tanıyor, iyi değerleme yapabiliyor ve piyasa genelinden erken pozisyon alabilecek hızlı öngörü sahibi kişiler olmaları gerekiyor.
Takip ettiğiniz kişilerden bu tanıma da uygun aklınıza gelen kişiler oldu değil mi?

Haydi o zaman son tarzımız ile kapanışı yapalım.
3. Tarz - Karşıt Yatırım

Yatırımcı Mottosu: Altın çamura da düşse, yine altındır.

Bu tarzı benimseyerek yatırım yapan kişiler, orta/uzun vadede kazanç elde etmeye odaklanırlar.
Hissesini aldıkları şirketin başına gelen geçici negatif unsurun ileride ortadan kalkabilir nitelikte olmasına ve bunun yarattığı, hissenin piyasa tarafından fazlası ile cezalandırılmış olması durumuna odaklanırlar.
Yatırımcılar sıklıkla; şirketin normal şartlarda ne kadar değerli bir şirket olduğunu ifade ederler, gelecekte bir şeyler değişip düzeldiğinde bundan fayda sağlamayı umarlar.
Aldıkları hisseler genel olarak kendilerince, “yok artık, bu kadar da olmaz” diye tabir ettikleri fiyatlardadır. Tabii ki bunun bir sebebi vardır. Sebep var iken alırlar, sebep ortadan kalkınca hisse fiyatı arttığında beklentilerinin gerçekleşmesiyle beraber hisseyi satarlar.
Bu tarzda yatırım şöyle icra edilir;

1- Endeksten son aylarda negatif ayrışmış olan, mevcut kötü durum kaynaklı piyasa tarafından fazlasıyla cezalandırılan hisse bulunur.
Kötü durum olması yetmez, kötü durumun iyice fiyatların içine işlemiş olduğundan emin olunmalıdır. Bunun için de kötü durumun etkileri iyi analiz edilmeli ve hisse bu eksende değerlenmelidir.
2- Kötü durumun çok geçmeden değişebilir nitelikte olduğundan emin olunur. Aksi halde kötü durum var olmaya devam ettikçe şirket para kaybeder ve hisse fiyatı yıllar içerisinde relatif olarak erir gider, dibin dibi yokmuş dedirtir.
Küçülen sekörlerden, sürekli pazar kaybeden şirketlerden, basiretsiz yönetimlerden vb. uzak durulmalıdır. Çünkü bu faktörler var olmaya devam edebilir niteliktedir.

Güzel büyüyen, normal şartlarda sevilen beğenilen şirket; geçici surette ayağı takıldığında alınmalıdır.
Bu tarzı icra etmek isteyen bazı yatırımcılar, sadece hisse fiyatı düştüğü için hisseyi alırlar; ama hisseyi düşüren faktörün ne nitelikte olduğunu, bu etkinin ne kadar sürerse şirkete bu süreçte neler kaybettirebileceğini
ve asıl önemlisi çok geçmeden düzelebilir nitelikte bir kötü durum olup olmadığını iyi analiz etmezler.

Bu sebeple; bu tarzı benimseyen kişilerin, kötü unsurun muhtemel süresini ve bu süreçteki etkilerini iyi değerleyebilecek kişiler olmaları gerekiyor.
Yine bu tarza sahip olduğunu düşündüğünüz aklınıza gelen kişiler oldu değil mi? Kimse olmadıysa, bundan sonra beni hatırlarsınız. Ağırlıklı olarak bu tarzda yatırım yapıyorum.
Elbette bu tarz diğerlerine üstün olmadığı için diğer tarzlarda oluşan fırsatları da hep göz önünde bulunduruyorum ve kendimce net fırsatlar olduğuna inandığım zamanlarda icra ediyorum.
Umarım bu yazım; ne yaptığınızı daha iyi bilerek, daha bilinçli bir yatırım yaklaşımı sergilemeniz hususunda sizlere faydalı olmuştur.

Sevgiler & Saygılar
You can follow @EraySomunkiran.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled: