Bana vatanseverliğin resmini yapabilir misin? Yaparım, hem de öyle yaparım ki bir ihtilalin nefesinde hayat bulup tüm dünyaya cumhuriyetçi vatanseverliği anlatır. Bugün size Jacques Louis David'in "Horaslıların Yemini" tablosundan bahsedeceğim...
Bugün insan olarak, birer yurttaş olarak yaşamamızı, mutlu olmamızı, eşit haklarla haykırabilmemizi Fransız Devrimi'ne borçluyuz. Çünkü cumhuriyetimiz bu devrimin yaydığı fikirlerle yoğrulmuş bir cevherin güneşidir. Fransız Devrimi'nden sonra sanat artık kamusal bir hale +
bürünmeye başlamıştı. Her ne kadar tablomuz devrimden önce yapılmış olsa da artık devrimin ruhu Fransa'da kendisini sanatta göstermeye başlamıştı. David tablolarında ideallerini yansıtan yeni sanatçılara çok güzel bir örnek olarak bu devrede karşımıza çıkıyor...
Resme baktığımızda Roma Cumhuriyeti'nin özgür vatandaşlarını görüyoruz. Kendi hür iradeleriyle devletlerini kurtarmak için silaha sarılıyorlar. Devrim ile birlikte Fransa'da toplumsal sınıflara yahut dine bağlılık yerine devlete sadakati öne çıkaran tablolar yapılmaya başladı.
Bu silahlananların birer vatandaş olmasının asıl sebebi artık kararların prensler veya krallar tarafından değil ulusun sorumluluğunu sırtında taşıyan özgür vatandaşlar tarafından verileceği mesajıdır. Devrimin kızıl nefesi artık kralların rüyalarına girmeye başlamıştır bir kere..
Şimdi düşünün dünyanın en çok okuyan, filozoflar çıkaran, tartışan, bilinçlenen toplumunun asil bir ferdisin. Ancak yurdun bir kralın sözüyle yönetiliyor ve senin kadar bilmeyen kişiler sırf soylu diye senden üstün.
Fransız Devrimi'nin arifesinde böyle bir yurttaşlık bilinçli, cumhuriyetçi vatanseverlik mesajı içeren tablonun yarattığı heyecanı şimdi daha iyi anlayabiliriz. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir çünkü. Halkındır, sarayda adamı olmayanların sesidir cumhuriyet.
Gerçekten bu yüzden çoğu çağdaş ressam onu asrın en güzel resmi olarak adlandırdı. Böylece sanatçılar artık Antik Çağ'a öykünerek yapay gözüken resim dili oluşturmuşken bir diğer taraftan da sanatlarının artık gerçeğin tıpkı yansıması olmadığını anlamlar taşıdıklarını söylediler.
Şimdi tarih bilgilerimizi tekrar yeşertelim. Aydınlanma nedir? Bilmeyi göze almaktır. Ne kadar basit geliyor değil mi "bilmeyi göze almak" peki kaçımız gerçeklerle karşılaşırken yürekli davranıyoruz, kaçımız dogmalarımızı yıkabildik, kaçımız batıl inançlarımızdan kopabildik?
Aydınlanma aslında kilisenin ve dogmalarla beyni çevirmiş dinin egemenliğinden kopuş anlamına geliyordu. Bu da Antik Çağ'ın o refahı yüksek toplumunda yeşeren düşüncelerin ışığına ihtiyaç duyulması ve yeniden yorumlanması demekti.
İşte tam da bu yüzden neoklasizm akımı aydınlanmacı akılcı felsefenin sanat eserlerine en uygun yansıması olarak karşımıza çıkacaktı. Bu ressamın dünya görüşünün dışavurumuydu. Bu pencereden baktığımızda ideolojik resimler diyebiliriz.
Resmin görünen yüzüne dönersek kararlı bakışlar, sert ve güçlü duruş cumhuriyetçi vatanseverliğin çelikten iradesini bize yansıtıyor.
Arka tarafta çökmüş halde ağlayan kadınların hikayesi daha da kötü. Çünkü onlar kardeş ve Horasların çarpışacağı Curiatlarla evli olanları da var. Yani yaşanacak kardeş kavgasını, iç savaşı anlatıyor arka plan.
Tarihsel hikayede kardeşlerden ikisi ölür ve karşı taraftaki üç kişi de ölmüş olur. Bu asında Fransız Devrimi'nde de böyle olmuştur. Fransa birkaç yıl içinde dünyanın en kanlı devrimlerinden birine şahit olacaktır. Ama bilmeliyiz ki eğer bir devrim kansız gerçekleşirse +
karşı devrim tehlikesi daima kendisini gösterir ve elbet sonunda yönetimi ele geçirdiğinde geriye gidiş ya yavaş yavaş gerçekleşir ya da bir anda olur. Bunun dünya tarihinde örnekleri çoktur. İran ve Afganistan gibi. Bu bakımdan Fransızlar gericilere asla acımamıştır.
Sonucunda Fransa kralı XVI. Louis de devrimin kızıl nefesini tatmış ve vatana ihanet suçuyla idam edilmiştir. Fransız halkı da gelecekte dünyanın en saygın en eşitlikçi ve özgürlükçü, kültürlü ve belki egoist halkı olarak tarihe geçecek hatta dünya tarihini değiştirecektir.
Tarih bir dikiz aynası. Olabildiğince özgün anlatmaya çalıştım. Hepinize güzel tarihler ve tablolar diliyorum. Cumhuriyetle kalın, hoşçakalın.🌸
You can follow @tarihsanatmit.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled: