Yuhanna İncilindeki Parakletos, beklenen Hz. Resul Ahmed (sav)'dir.

Beraber bakalım mı?
Yurtdışı kaynaklı Hristiyan misyoner sitelerine baktığımızda Parakletos'un Kutsal Ruh olduğunu söylerler ve her zamanki gibi bir hakikati gizleme eğilimindedirler.
Öncelikle bunun gerçeği yansıtmadığını belirtmek isterim. Çünkü günümüz Hristiyanlarının Parakletos'u insan olan bir kurtarıcı figür olarak görmemesi, İncillerin ilk inananlarının da onu bu şekilde kabul edeceği anlamına gelmez.
Örneğin şimdi sizlere tarihte Parakletos olarak değerlendirilen 4 kişi göstereceğim. Siz kendiniz karar verin:
Sinoplu Marcion, Montanus, Mani ve Aziz Pavlus.
Görüldüğü gibi tarih Parakletos olduğunu iddia edenleri kaydetmiştir. Yuhanna 14:26’daki Parakletos’un yanına Kutsal Ruh eklemesi belki de bu iddiaları sonlandırmak için tasarlanmıştı. Parakletos böylece Kutsal Ruh’a eşitlenirse artık bir ruha dönüşecek ve insan olamayacaktı.
İncil yorumcuları Hz.İsa’nın (as) önemini ve rolünü azaltma olarak gördüklerin Paraklētos’u ayrı bir şahıs olarak görmek istemezler ve bunu teslisteki Kutsal Ruh olarak tercüme ederler. Buna da kanıt olarak gösterdikleri şeylerden biri Yuhanna İncili’nde geçen ‘Hakikatin Ruh’u
deyimidir. Hakikatin Ruhu, eğer doğruluk ve güvenilirlikte kesbedilecek en üstün karakteri işaret etmek için Hz.İsa (as) tarafından kullanılan bir deyimse bu ‘El-Emîn’ sıfatına sahip Hz.Resulullah’tan (sav) başkası değildir.
Hz.İsa (as) yeryüzünden ayrıldıktan sonra getirdiği dinin tahrif edileceğini bilmekteydi.

Bu yüzden tahrif eden kişinin niteliklerini açıkça bildirdiği gibi, dinî mesajını hurafelerden kurtaracak halefini de müjde tarzında bildirmişti:
Yuhanna İncilinde Hz.İsa (as) havarilerine veda ederken Kur’an-ı Kerîm’in bildirdiği tarzda bir kişinin geleceğini bildirmekteydi. İlgili İncil ayetlerini inceleyelim:
Prof. Dr. Maurice Bucaille’e göre ‘Paraklētos’ ile kastedilenin Hz. İsa’dan (as) sonra gelecek bir peygamberdir:
Parakletos bu açıklamalara göre eğer Kutsal Ruh değilse Hz.İsa’dan (as) başka biri olacaktır ve önerilecek başka bir alternatif kalmamaktadır. Aslında durum çok karışık değildir. Hz.İsa (as) ‘çünkü gitmezsem, Parakletos size gelmez; fakat gidersem, onu size gönderirim’ demişse bu
yalnız bir anlama gelebilir. Hz.İsa (as) ile Parakletos aynı anda dünyada bulunamaz ve Parakletos’un gelmesinin ön şartı Hz.İsa’nın (as) dünyadan ayrılmasıdır.
Hâlbuki Hristiyanlara göre ‘Kutsal Ruh’ yeryüzünün ilk yaradılışından beri dünyada vardı ve inananlara iniyordu.
Aşağıdaki Kutsal Kitap ayetleri bunu doğrular niteliktedir:
Bu ayetlerden yapılabilecek tek çıkarım Parakletos’un Kutsal Ruh olma imkânının olmadığıdır. Zira ‘ben gitmezsem o gelmez’ ön şartı, Kutsal Ruh sürekli salih kimselerle olduğu için sağlanamamaktadır.
Şunu da vurgulamak gerekir ki Yeni Ahit’te ‘Ruh’ kelimesi sadece soyut bir
varlık için değil aynı zamanda insanlar için de kullanılmıştır. Nitekim Yuhanna 1. Mektubunda bu ruhlardan bahsetmektedir. Bunlar gerçek mânâda ruhlar değil insanlardır:
Peki bu ‘Parakletos’ ya da ‘Gerçeğin Ruhu’nun görevi nedir?
Şimdi tüm bu deliller bir yana, olayı bitirecek son çiviyi çakalım:

Bu, Yuhanna 15 ve 16. Bölümlerde Ruh için kullanılan sıradışı zamir hakkındadır.

Yunanca’da ‘Kutsal Ruh’ ve ‘Gerçeğin Ruhu’ tamlamalarında geçen Ruh kelimesi (pneuma, πνεῦμα) nötr cins bir isimdir.
Ancak Yuhanna’da bu tamlamaların yerine kullanılan zamir eril cins seçilmiştir. Bu kullanım için Michael Green, ‘Kutsal Ruh’a inanıyorum’ adlı kitapta şöyle demektedir:

“Yuhanna, (Yunanca’da nötr olan) Ruh’a eril cins kişi zamiri ile atıf yaparak Yunanca’nın
bütün kurallarını bozmuştur.”
Yani Yuhanna sırf o gelecek Ruh bir insandı demek için Yunanca kurallarını çiğnemiştir! ‘Kutsal Kitap Araştırma Bülteni’ konuyla ilgili görüşlere yer verir. Bu görüş sahiplerinden Charles Hodge şöyle der:
“Kutsal Ruh’un kişiliği ile ilgili ilk argüman ona nispet edilen kişisel zamirlerin kullanımından elde edilmiştir. Efendimiz der ki (Yh.15:26), “Baba'dan size göndereceğim Paraklētos (ὁ παράκλητος), yani Baba'dan çıkan ‘Gerçeğin Ruhu’ (το Πνεῦματῆς ἀληθείας)
geldiği zaman, O (ἐκεῖνος) bana tanıklık edecek”… Nötr cins yerine eril cins şahıs zamiri kullanılması Ruh’un bir şahıs olduğunu gösterir.”
Yunanca’da Paraklētos (παράκλητος) edilgen çatıda bir kelimedir. Paraklētos’un anlamı leksikonlarda şöyle verilmektedir:
παράκλητος (paraklētos);
Birinin yardımına çağrılan: Savunan (1), Yardımcı (4) anlamında. (Thomas, R. L., New American Standard Hebrew-Aramaic and Greek
dictionaries, #3875, 1998)

Kelimenin en eski kullanıldığı yerlerden biri olan Demosten’de avukat anlamında kullanılmıştır.

Kelime Türkçe İncil çevirilerinde ‘yardımcı’ veya ‘teselli eden’ olarak çevrilmiştir. İbranice karşılığı Menaḥem’dir (מְנַחֵם). Ancak kelime anlamı ve
Parakletos’un görevi göz önüne alındığında yeryüzüne hükmetmek ve yargılamak için gönderilecek olan bu kişinin inananları sadece savunması veya teselli etmesi tam bir hayal kırıklığı olacaktır.
Menahem kelimesinin köklerini incelediğimiz zaman aslında çok önemli bir sonuca varırız.
Menahem, Nahem [נחם] yani merhamet etmek, acımak ve Raham [רָחַם] yani rahmet, merhamet kelimeleri ile aynı bağlamdadır. Ahmed kelimesinde de arkaik H-M kökü mevcuttur. Bu H-M himaye anlamına gelir. Rahmet bir kimseyi kurtarıp etmek himayesine almaktır.
Demek ki bu Menahem bir bağlamda Ahmed demektir. zira, o da Alemlere Rahmet olarak gönderilmiş bir müjdedir.

Nitekim Enbiya suresinde bu gerçek hatırlatılır:

"Ve seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik." (Enbiya 107)
Görüldüğü üzere Hz.İsa’nın (as) dinini tahrifattan kurtarmak üzere müjdelediği halefi Parakletos’un Hz.Ahmed peygamber (as) olduğu şüphe götürmez bir gerçektir.
Son olarak eklemek istediğim şey şu. Parakletos'un Yuhanna'daki niteliklerine dikkat ederseniz, işittiğini konuşacak ve tebliğ edecek denmekte.

Bu onun ümmi olmasına işarettir. Çünkü okuduğunu değil vahy ile aldığını bildirir.
@threader_app compile
You can follow @Kisas_i_Enbiya.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled: