Multitasking İngilizce dilinden terimleşerek dilimize geçmiştir. En temel anlamını şöyle özetleyebiliriz multitasking terimini "belirli bir sürede birden fazla iş tamamlamak " veya "aynı anda birden çok iş yapmak." Ama bu terimler bu kadar basit anlatılamaz.
Şimdi ciddi bir konu üzerine okuduğunuz konusunda sizi uyararak kahvenizi veya çayınızı alıp bu konuya vakit ayırmanızı tavsiye edeceğim.
Yeteri kadar vaktiniz yoksa bu sayfanın linkini unutmamak için not edin yada bir arkadaşınıza sonra okurum kayıtta kalsın diye gönderdim diyerek gönderin. Eğer hazırsanız başlayalım...
“Multitasking yapmayan hiçbir insan yoktur. Hangi işleri Multitasking hangilerini Tek Odak ile yapması gerektirdiğini ayıramayan insan vardır. ” – Sefa Madan

Önce kelime anlamını analiz edelim, Multi kelimesi "çoklu" demek, Task kelimesi "görev veya iş" demek
Birden fazla görevi tamamlayabilmek çoklu işlem yeteneği gerektirir.

Multitasking ile birden fazla işi ya belirli bir sürede yaparız, yada aynı anda birden fazla işi birlikte yaparız.
Multitasking ile belirli bir sürede birden fazla görevi tamamlamak (bir ondan bir bundan yapma durumu); örneğin arkadaşınız aradı ve çayı koy geliyorum dedi. Ev dağınık olduğu için toparlanmalı ve arkadaşınız geleceği için çayda hazır olmalı. Sizin 30 dakinanız var.
Ne yaparsınız, belirli bir zamanda birden fazla işi yaparsınız. Temizlik 15 dakika, çay demlemek de 15 dakika sürecekse sorun yok. Önce temizliği yapar bitirir, ardından da çayı koyarsınız veya tam tersi. Peki ya sadece 15 dakikanız olsaydı.
İşte burada Multitasking devreye giriyor, senaryo muhtemelen şöyle olurdu, çayın suyunun kaynaması için, 1 dakika ayırır suyu ocağa koyardınız, vaktiniz sınırlı olduğu için sadece demlemeye yetecek kadar su koyardınız.
Ardından temizliğe başlar ve 5 dakika geçtikten sonra çayı demlemek için mutfağa döner çayı demlerdiniz. Ardından dem ve su oranı ayarlamada kullanacağınız sıcak suyun kaynaması için su ilave eder tekrar kaynaması için koyardınız.
Bu işlem 1 dakikada tamamlanır ve ardından temizliğe dönerdiniz. Böylelikle 15 dakikanın 2 dakikasını çay ile, beklemek gereken aradaki zamanıda temizlik yaparak değerlendiridiniz. Tebrikler multitasking görevini başarıyla tamamladınız.
Multitasking yaparken farkettiyseniz bi birini, bi diğerini yaptık.
Multitasking ile aynıanda birden fazla işi birlikte yapma durumu ; örneğin bitirmeniz gereken bir online eğitimiz var, ancak bel ağrılarınız artık daha fazla hareketsiz kalamayacağınız konusunda sizi uyarmaya başladı, yürüyüşte yapmalısınız.
Ama kendinize iş, uyku, çocuklar derken günde 1 saat kalıyor. Multitasking ile 30 dakika yürüyüp, 30 dakika online eğitime kafa patlatabilirsiniz elbet ama eğitim 1 saatte tamamlanacak, 30 dakika yetersiz.
Bu durumda tabletinizi, koşubandınızın ekranına sabitleyerek, hem eğitimi tamamlayabilir hemde yürüyüşünüzü yapabilirsiniz. Burada yürümeniz ile ilgili bir sorun olmaz, ancak eğitimden aldığınız kalite tartışılır ve esas geliştirilmesi gereken konu da tam olarak burasıdır.
Mesela, kulaklık takarak eğitimi izlemek, eğiteme olan odağınızı arttırararak verimi arttırır. Ayrılmayın ayrıntılı ele alacağız.
Anlattığım örnekler itibariyle kolay gelmiş olmalı, ama çoğunlukla hesaba katılmayan bir faktör var, stres. Çoklu işlerin en büyük engelleyicisi ve yıpratıcısı stresdir.
Bilgisayar mantığı ile gidersek çoklu işlerin bilgisayarda, yada bilgisayarın beyni kabul edilen işlemci ve rem bellekte oluştuğu baskı işletim sisteminin çökmesine neden olur, Windows'da ve Android'de olduğu gibi.
Örneğin Apple bilgisayarlarda çökme pek olmaz çünkü işletim sistemi aynı anda çoklu işleme bazı istisnalar dışında izin vermez. Ancak bilinçli bir Windows ve Android kullanıcısı ne zaman belleği temizlemesi gerektiğini, cihazı ne zaman kapatıp açması gerektiğini bilir.
Ayrıca gelişmiş ve kaliteli fiziksel yapılar, örneğin işlemci, anakart, rem ile çökmeler geciktirilebilir. Tekrar insan bedenine dönecek olursak, bellek temizleyi dopamin, açıp kapatmayıda uyku ile eşleştirebiliriz. Kaliteli ve gelişmiş malzemede, beslenme ve spor ile ilgilidir.
Uyuyup, uyanmayı hepimiz biliyoruz, beslenme ve spor ile ilgilide muhakkak bilgimiz var, peki bu Dopamin neyin nesi. Fikri olanların olduğuna eminim fikri olmayanlar içinse kısaca dopamin mutluluk hormonudur ve birşeyler başardıkça ödül olarak beynimizde salgılanır.
Bu ödülü aldıkça yenileniriz, rahatlarız. Doğal uyuşturucu etkisidir. Uyuşturucu demişken uyarayım, doğal olmayan yollar çıkmaz sokakla biter. Ama şimdilik konumuz bu değil, buna sonra değiniriz.
Çoklu iş yapılmalımı, gereklimi sorusuna yanıt verip öyle devam edelim. Öncelikle biz insanların bünyesinde çoklu görev, çoklu işlem tanımları mevcuttur, yani bizler Android veya Windows yazılımlara benzer yazılımlara sahibiz. Nerden mi biliyorum, arada bi çöküyoruz da ondan.
Ama bazı kişiler bu çökmelerden kaçınmak için bu temel yetenekleri görmezden gelip Apple işletim sistemi iOS gibi davranırlar. Bu kötü değildir, tercih meselesidir. Ben iOSculardan değilim.
Ama kalın harflerle yazarak sizi en baştan uyarayım. Kimse sonsuza kadar multitasking yaparak ilerleyemez. Dünyanın en hızlı koşucusu Çita saatte 100 km hızla koşabilir ama bunu sadece 12 saniye sürdürebilir.
Bu nedenle eğer ne yaptığımızın farkında değilsek, bu yöntemlerden uzak durmalısınız. Nitekim bir çok bilimsel araştırma multitasking yapmanın iş verimini düşürdüğünü ve anlık IQ seviyesinin düştüğünü ispatlamıştır.
Birazdan Tek Odak kavramınıda anlatacağım ama ben iş hayatım ve ilgi alanlarım gereği multitasking yapmak zorundayım.
Şimdi eskilerde bu yetenekleri kullanarak, çoklu görev ve çoklu işlem, yani multitasking başarıya ulaşan insanları taklit ederek başarıya ulaşmak isteyenler, mana ve derinlikten yoksun günümüzdeki sığ dünyada başaramayınca multitasking ile iş yapmanın doğru olmadığını bunun…
…yapılmaması gerektiği savunmaya başladı. Buradaki en büyük hatanın iki ana iş birden yapmaktan kaynaklandığını düşünüyorum.
İki farklı kitabı aynı anda dinlemenin veya okumanın başarısız bir eylem girişimi olacağı açıktır, oysa yürüyüş yaparken tek bir kitap dinlemek başarılı olabilirken, yürürken okumak yine başarılı olmayabilir.
Bilim dünyasının yaptığı bu testlerin sonucuna katılıyorum, ama bazı durumlarda multitasking yapmanın faydalı olabildiğinide kendimden biliyorum. Multitasking yapmayın diyerek telkinlemek bence çok gülünç. Multitasking yapmama durumunu bir insan için mümkün değildir.
Çocuk büyüten ebeviynlerin işe gitmemesi, yemek yapan annenin çocuğunu duymazdan gelmesi, işine odaklanan çalışanın müdürünün isteklerini, yapmakta olduğu işini tamamlamak için duymazdan gelemesi, tuvalette s*çarken (afedersiniz) beyninin düşünmemesi (yada günümüzde telefon ile…
…meşgul olmamak) imkansızdır. Bu son örnek bu yetenekleri pek kullanma becerisini bilmeyi gerektirmez, yazılımımızda doğal olarak bulunur, cihaz kurulumunda hazır gelmiştir. Ama diğerleri stres açığa çıkartır.
Ebeveynin çocuğunu bakıcıya bırakıp işe gitmesi, çocuğunun merdivenden düşüp yaralanması sonucu, önce çocuk ile ilgilenip makul sürede yemeğin yanmasını hatta yangın çıkmasını önleyebilmek, elinde bulunan iş yüküne rağmen müdürünün talebine her ne kadar saçma gelsede öncelik…
…vermek strese neden olur. Ama bu durumlardan nasıl daha az yara (stres) almadan çıkılabileceği öğrenilebilir. Bu durum sisteme sonradan program yüklemek, sisitemi güncel tutmak gibidir.
Yeni bir güncelleme çıkınca sanki telefonununuzun yaşamı buna bağlıymış gibi güncellerken, aynı özeni kendimize göstermemek olmaz.
Mecbur kalarak öğrendiğimiz durumlardaki çoklu görev, çoklu işlem yeteneklerimizi kişisel gelişimimiz için, kariyerimiz için, daha sağlıklı ve varlıklı bir hayat için de kullanabiliriz.
Zaten buraya kadar benim yazmamdaki sizinde okumanızdaki yegane amaç bunlardan biri; kişisel gelişimimiz için, kariyerimiz için, daha sağlıklı ve varlıklı bir hayat, vb... Aynı zamanda benim yazmaya, sizin okumaya devam etmenizi sağlayacak yegane amaçda bunlardan biri olmalı.
Multitasking detaylarına geçmeden önce Tek Odak olarak ifade ettiğim bir durumuda sizlerle paylaşmak isterim.
Aslında, dilerdimki, keşke her işimi Tek Odak ile yapabilseydim. Tek Odak ifadesini şöyle tanımlıyorum; belirli bir zamanda sadece tek bir işi yapmak. Evet basit olduğunun farkındayım, olayda bu zaten. Çoğu zaman gerçekten de Tek Odak geriklidir.
Bazı işler vardır ki, ya bitene kadar, yada ayırdığınız zaman süresince o işle ilgilenmek bir zorunluluktur, aksi takdirde başarı şöyle dursun son sürat başarısızlığa koşarsınız. Örneğin bu yazıyı yazarken başka hiç bir iş yapmadım.
Her seferinde kendime belli bir süre verip sadece bu yazı üzerine kafa patlattım. İronik değilmi, çoklu görev ve çoklu işlem üzerine yazdığım yazıyı, Tek Odak ile yazıyorum.
Tek Odak varlığımızın zaman olduğunu düşündüğümüzde maliyeti en fazla olan iş yapış biçimidir. Zamanımızı harcar ve sonuç olarak tek bir iş tamamlarız. Multitasking de ise aynı zamanda birden fazla iş tamamlarız.
Fakat yine varlığımızın zaman olduğunu düşündüğümüzde bazı işleri çoklu olarak yapmak istediğimizde sonuçda elimizde hiçbir şey olmayabilir ve bu daha palıya mâl olur.
Evet, biliyorum buraya kadar çoklu görev yani multitasking, hakkında övgüler yaptım, ama zaman zaman da sizi uyardım şimdi hangisini yapalım dediğinizi ve kafanızın karıştığını anlayabiliyorum. İşte bu yazıyı yazmamın yegane amacı da bu kafa karışıklığı.
Bazı işler örneğin yemek yemek, yürümek, s*çmak (afedersiniz) Tek Odak gibi yüksek zaman ücreti ödemeye değmez. Eğer yediğiniz yemek bir davet değilse. Öyle bile olsa siz hem yemek yiyeceksiniz, hemde aynı zamanda karşınızdakini etkilemeye çalışıyor olacaksınız.
Gerçekten çok karmaşık bir durum. Ama çözeceğiz.

Bazende bir işin olgunlaşma sürecinde, beklemek yerine boşluklarda ki zamanı başka iş yaparak değerlendirebiliriz, yukarıdaki çay örneğinde olduğu gibi. Bu durumda zaman ücreti pahalı olan Tek Odak gerektirmez.
Genellikle birşeyler öğreniyorken veya bir işi ilk kez yapıyorken Tek Odak gerekir. Bu yazıyı okurken, matematik sınavına çalışırken veya ilk kez bisiklet binmeyi öğrenirken Tek Odak gerekir. Yinede bazı şeyleri öğrenirken multitasking (aynı anda çok iş) yapabiliriz.
Örneğin severek izlediğiniz dizileri, İngilizce dil ve İngilizce altyazı ile izlemek, hem Diziyi izleyerek sosyal ortamda dizi hakkkında muhabbet edebilmenizi hemde İngilizcenizi geliştirmenize olanak sağlayabilir.
Kafanızın konu hakkında netleşmeye başladığını hissediyorum. Artık biraz daha derine inebiliriz. Multitasking ile iş yapmayı ikiye ayırıyoruz. Bunlardan ilki "Ayna anda birden fazla iş yapmak" diğeri ise "belirli bir sürede birden fazla iş yapmak"
Multitasking ile aynı anda birden fazlaiş yapmak
Aslında hepimiz günün birçok zamanında Multitasking yaparız. Örneğin yemek yerken Netflix, Prime Video veya TV'de dizi izlemek bir Multitasking yaptığınız anlamına gelir hatta diziyi İngilizce olarak izliyorsak Multitasking'in nirvanası.
Bu ve benzeri Multitasking gruplandırmasının olumsuz yan etkileri oluşur. Bazı durumlarda olumlu yan etkileride oluşur ve bunları afiyetle kabul ederiz. Kaçınmamız gereken olumsuz yan etkilerdir.
Bu olumsuz yan etkileri kontrol edebildiğiniz sürece Multitasking yapmanın zararı yoktur. Yine aynı örnekten yola çıkarsak dizi izlerken yemek yemek bize zaman kazandırır, dizi İngilizceyse eğer İngilizcemizi geliştirir, bunlar olumlu yan etkiler.
Ancak tencere yakınınızda ve siz dizinin heyecanıyla çok yiyerek kilo alıp sağlığınızı bozuyorsanız bu olumsuz bir yan etkidir.
Bir başka olumsuz etkide dizinin sezonuna dalıp yemek yemeniz bittiği halde bütün sezonu izlemiş ve yatma vaktinide geçirmişseniz, ailenize zaman ayırmamanın, ertesi gün işe uykusuz gitmenin bedelini er yada geç ödersiniz. Multitasking gibi bir yetenek doğru kullanılmalıdır.
Birde sonsuza kadar Multitasking yapamazsınız, farketmesenizde bir süre sonra stres size ve vücudunuza zarar verecektir. Hatta abarttığınızda beyniniz artık dayanamayacak ve otomatik pilota geçerek algıyı kapatacaktır.
Bu durumda bir süre sonra ya uyuyacaksınız, uyumasanızda "ben ne izliyordum" durumu gerçekleşecektir.
Bu olumsuz yan etkilerden, tencereyi uzakta tutarak ve sadece tabağa koyduğunuz yemek ile kendimizi sınırlandırarak çok yemekten, dizi izlediğiniz platformun otomatik yeni bölüme geçme özelliğini kapatarak veya zaman ayarlı cihaz kapanması ayarlayarak kurtulabilirsiniz.
Multitasking yaparken yegane amacımız birim zamanda daha çok verim almak, daha çok değer üretmek. Zamanın harcama kontrolü elimizde değildir. İstesekde istemesekde zaman akar gider. Bu yüzden tek yapabileceğimiz verimli kullanmamızı sağlamaya çalışmak olacaktır.
Multitasking ile aynı anda birden fazla iş yapabileceğimiz örnek iş grupları nelerdir?
Birden fazla işi aynı anda yaptığımız Multitasking iş gruplarında en verimli olanı aynı anda 1 otomatik pilotta, 1 bilinç düzeyinde gerçekleştirebileceğimiz iş gruplarıdır.
Yürümek çoğumuz için otomatik pilota devredilebilecek bir iştir, yürürken en son ne zaman ayağınızı ne kadar kaldırmanız gerektiğini, ne kadar uzağa adım atacağını, diğer ayağınızı ne zaman kaldıracağınızı düşündünüzmü. Aman düşünmeyin düşünerek yürürseniz düşebilirsiniz.
Film, dizi gibi videoları izlemek otomatik modda, İngilizce cümleleri okumak, dinlemek ve anlamaya çalışmak bilinç düzeyindedir. Yürümek, yemek yemek, metroda ayakta dikilmek vb.
işler tam otomatik moda alınabilirken araç kullanmak, bisiklet sürmek gibi eylemler yarı otomatik moda alınabilir. Yarı otomatik modun tehlikeli yanları vardır. Bu yüzden araba kullanırken kitap okumak yerine kitap dinlemek daha akıllıca olacaktır.
Burada dinlediğiniz kitap sizin işiniz veya yaşamınızla ilgili olmalıdır. Aynı zamanda arabanızla gititğiniz yolda hergün kullanıdğınız bir yol olmalıdır. Bir ressamın araç kullanırken ekonomi kitabı dinlemesinin faydası çok az olacaktır.
Gerekliyse çok az olmasıda hiç olmamasından iyidir elbet ama daha iyi bir seçenek varsa o tercih edilmelidir. Ancak mesleği ekonomiyle ilgili olan birisi araç kullanırken ekonomi haberlerinide dinlese, ekonomi ile ilgili kitapta dinlese maksimum fayda sağlayacaktır.
Aşağıda benim iş gruplarıma göz atabilirsiniz.
- Yemek yerken dizi izlemek.
- Yemekli toplantı düzenlemek.
- Dizi izlerken yabancı dili geliştirmek.
- Belgesel izlerken genel kültürü geliştirmek.
- Yürürken kitap dinlemek.
- Yemek hazırlarken müzik, kitap, online eğitim dinlemek.
- Araba kullanırken Podcast dinlemek.
- Yürürken epostaları gözden geçirmek ve önemsiz olanları silmek. (Eposta okumak için ayırdığım Tek Odak zamanımda bu sayede hem önemli olanlara dikkatimi veriyorum hem de zamandan tasarruf ediyorum)
Yukarıdaki örnekleri çeşitlendirebiliriz, ama farkettiyseniz iş gruplamasında hep feda edilebilir ana iş var. Örneğin yemek yerken dizi izlediğimizde ana iş olan yemek yemek feda edilir. Yemeğin tadını tam olarak alamayacağız kesindir.
Yine aynı şekilde bilmediğiniz bir dilde dizi izlemek yabancı dilinizi geliştirirken dizinin anlayamadığımız bölümleri tatminsizlik yaratabilir. Buraya kadar size Multitasking iş gruplamasını övdüğümü, ama şimdi durduk yere yerdiğimin farkındayım.
Bu noktada karar vermek zorundasınız, yemek yeme işi sizin için bir gurmelikse Tek Odak da kalmalısınız. Yemek yemek benim için çoğu zaman aç karnımı doyurup enerji elde etmek olduğundan bu süreçte Multitasking yapmakta sakınca görmüyorum.
Dizi ve film yorumcusuysanız eğer izlediğinizin mutlak farkında olmalınız ve bu durumda Tek Odak da kalmalısınız. Yani, yukardaki örnekler benim Multitasking iş gruplarım.
Ben işe yürüyerek 5 dakika gidiyorum, ama siz otobüste 1 saat gidiyor olabilirsiniz ve otobüste gidiyor olmak durumu şöför tarafından yönetiliyor, bu durumda sizin yaptığınız boş boş durmak ve bu boş boş durma işi otomatiğe alınalir ve bilinç düzeyinde kitap okunabilir, eğer…
…sürekli ayakta yolculuk ediyorsanız kitap dinlenilebilir.
Multitasking ilk bölümü olan "aynı anda birden fazla iş yapmak" bölümünün sonana geldik ve ben burada sizi tekrar uyaracağım, Multitasking iş gruplaması asla çok uzun sürmez.
Son verdiğim örnekte bile otomatik pilotta boş boş durmak olarak tanımladığım iş süresince beynimiz çevreyi sürekli tarar ve arkaplanda yapılan bu işlem enerji tüketir. Boş boş 3 saat durabiliyorsanız buna kitap okumayı veya dinlemeyi eklediğinizde bu zaman şüphesiz kısalacaktır.
Ama bu kişiden kişiye değişir, bunu deneye yanıla bulmalısınız. Yani ne zaman beyin off moda geçiyor tesbit etmelisiniz. Eğer kitap dinliyor ve 30 dakika sonra off moda geçiyorsanız, uygulamaya 30 dakika sonra kapatan komutunu başta vermelisiniz.
Yada kitap okurken 10 sayfa sonra off moda geçiyorsanız, kitap okumaya başladığınızda ayracı 10 sayfa ileri koymalısınız. Bu ayarlamayı kendi özel Multitasking iş grubunuz için kendiniz keşfedebilirsiniz. Yada bilim adamları araştırmış olmuyormuş.
yararsızmış, ben 3 saat boş boş gideyim, sonra okurum da diyebilirsiniz.
Multitasking ile belirli bir sürede birden fazla iş yapmak

“İnsan ömrü bilirli bir süreyse eğer, hiçbir insanın bu bir ömür süresince tek bir iş yaparak hayatını sonlandıramayacağına yemin ederim. ” – Sefa Madan
Multitasking'in bu kullanımı "aynı anda birden fazla iş yapmak" olan diğer durumdan daha fazladır. Burada iş gruplaması ihtimalleri sonsuzdur ve her insan bu durumu istesede istemesede, başarılı olarak sonuçlandırsada, sonuçlandırmasada yapmak zorundadır.
Girişte bahsettiğim çay ve temizlik örneğinde anlattığım gibi bir bundan bi ondan yapma durumudur.
Belirli bir süre (zaman) göreceli bir kavramdır. Nitekim bazen 1 saniye, 1 dakika veya 1 saati belirli bir süre (zaman) olarak kabul edebileceğimiz gibi, 1 hafta, 1 ay veya 1 yılıda belirli bir süre (zaman) kabul edebiliriz.
Multitasking de belirli bir süreyi, kısa süreler ve uzun süreler olarak ikiye ayırmak isterim. (Bu yazıda okuduğunuz, hemen herşey kendi zihnimin ve inancımın (bu dini inanç değil) ürünüdür.
Kabul edebilir veya inkar edebilir hatta aksini ispatlamayı deneyebilirsiniz ben bu şekilde ikiye ayırmayı uygun buldum) Belirli kısa süreleri saniye, dakika, saat ve hatta gün olarak belirleyebilir, belirli uzun süreleri de 1 hafta, 1 ay, 1 yıl, 10 yıl, hatta 1 ömür olarak…
…belirleyebiliriz.
Leonardo di ser Piero da Vinci ;  Rönesans döneminde yaşamış döneminin önemli bir filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı, botanisti, jeoloğu, kartografı, yazarı ve ressamıdır.
Bir yaşam süresince (zamanında) nede çok iş, çoklu iş, multitasking yapmıştır. Elbette böylesine çoklu iş, multitasking, yapmanın yan etkileri olmuştur. Hayatını bilenler veya araştıranlar bunları görebilir. Ama bu yan etkiler hep kötü olmamıştır.
Yan etki dediğimizde ilaç sanayinin öğrettiği üzere hep olumsuz etkiler aklımıza gelir ama yan etkiler hem olumlu hemde olumsuz olabilirler. İçinizden biri çıkıp da Leonardo başarımızdı diyebilir mi? Leonardo bu çoklu işi doğru bir şekilde yapmakdaydı.
Gün 24 saattir ve bu 24 saati rasgele kullanmakta, planlayıp dilimlere bölerek çoklu olarak kullanmakta bizim elimizdedir. Yani çoğu zaman bizim elimizdedir. Aslında düşündümde elimizde olan kısımları vardır. Öncelikle uyku kaçınılmazdır.
Şimdi burada 8 saat mi uyanmalı 4 saatmi uyunmalı tartışmayacağım.
Kendi 1 haftamı ele alayım, (Belirli bir süre hafta içi hergün) 7:00 da uyandım 30 dakika yürüdüm, yürürken kitap dinledim (30 dakikalık multiprocess) bıraktım, 09:00 da işe başladım 18:00 de bıraktım, saat 22:00'a kadar ailemle vakit geçirdim, bıraktım, 22:00 ile 01:00 arası…
…bloğumu yazdım, bıraktım. Bu rutini hergün devam ettirdiğimde 1 haftalık belirli sürede bir ondan bir bundan yaparak 4'lü multitasking yaptım. Yani 1 haftanın sonunda,
- Görev; sağlığımı korudum yada daha sağlıklı oldum aynı anda dinlerken 1 kitap bitirdim,
- Görev; halen çalışmaya devam ediyorum, kovulmadım.
- Görev; ailemle mutluyum, halen birlikteyiz.
- Görev; blog yazımı yayınladım.
Bu durum sıralı, ideal bir multitasking iş gruplamasıdır. 1 haftanın, 1 ayın veya 1 yılın sonunda kazanımlarınız vardır. Multitasking yaptım diyebilmek için kazanımınız olmalı. Tabi hayatın süprizlerini de işin işine katmalısınız.
Planınınızın asla %100 işlemesini beklemeyin, zira bu bir haftanın sonrasında iş yerinizde işler yoğunlaşabilir mesainiz gece geç saatlere kadar uzayabilir, bu durumda bu plan olmuyor demek ile bu zor günler geçtikten sonra aynı planı devam ettirmek arasında fark vardır.
You can follow @sefamadan.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled: