Vandaag starten de #socialeverkiezingen voor vakbondsvertegenwoordigers op het werk. In ons nieuw @HIVA_KULeuven onderzoeksrapport vragen we ons af, maakt het een verschil, zo'n verkozen vakbond op je werk? https://doi.org/10.5281/zenodo.4139718 Enkele bevindingen hieronder 👇 (1/n)
Meest uitgesproken effect o.b.v. de werknemersbevraging zien we voor opleiding. Bv. in dienstensector verhoogt vakbondsaanwezigheid de kans op opleiding van 38% naar 66%. Dit effect is éxtra sterk voor korter geschoolden, wat dus ongelijkheid in opleidingskansen vermindert. (2/n)
We zien ook dat opvallend veel werknemers niet zeker zijn over hun rechten en voordelen. Op een werkplek met een vakbond aanwezig wordt deze onzekerheid aanzienlijk verminderd en soms gehalveerd. Dit zowel voor korter én langer geschoolden. (3/n)
WNs die aangeven recht te hebben op bepaald voordeel, kunnen vaak dat toch niet benutten. Bv. slechts 48% van vrouwen met precair inkomen kunnen ouderschapsverlof opnemen. Dit stijgt tot 68% indien er een vakbond is. Illustreert belang van collectief recht én vakbondsdruk. (4/n)
Verder zien we ook effecten van vakbondsaanwezigheid op bijvoorbeeld de zekerheid dat je arbeidsvoorwaarden niet achteruit gaan in de toekomst, en de mate dat je je geïnformeerd voelt over veiligheids- en gezondheidsaspecten van je job. (5/n)
Over verschillende andere aspecten vinden we géén (consistent) effect van vakbondsaanwezigheid, bv. op lonen, arbeidstijden, relatie leidinggevende, taakautonomie, etc. Soms is dit verwacht (bv. loonoverleg in 🇧🇪 is op ander niveau), soms verbazend. (6/n)
Kijken we naar bevindingen op basis van de recente bevraging bij Belgische managers in het @eurofound European Company Survey, dan zien we die effecten op organisatieniveau echter niét. Mogelijk te wijten aan ander respondent-type en andere meting vakbondsaanwezigheid. (7/n)
Opvallend: ±80% 🇧🇪 managers is van oordeel dat lokale werknemersvertegenwoordigers te vertrouwen & constructief zijn. Dit benadrukt belang om naar de grote ijsschots van het (lokaal) sociaal overleg te kijken, niet enkel het topje boven waterlijn van bv. (nationale) staking (8/n)
In managementsurvey valt ook op dat de meerderheid aangeeft dat vertegenwoordigers eigenlijk maar een beperkte invloed hebben. De inschatting en thematische verschillen zijn gelijkaardig aan beoordeling in vertegenwoordigersbevragingen in vroeger @HIVA_KULeuven-onderzoek. (9/n)
Dit illustreert ook een onderliggende kwestie: is er in veel bedrijven voldoende marge voor werknemers(vertegenwoordigers) om enig + of - effect te hebben? 🇪🇺 werknemersbevragingen tonen dat 🇧🇪 toch aardig wat landen moet laten voorgaan op vlak van inspraak op werk. (10/n)
We mogen dan ook niet vergeten dat omwille van o.a. grootte-drempels en dynamiek van invulling kiescolleges slechts ±50% van de werknemers in de privésector effectief kan gaan stemmen bij de #socialeverkiezingen. Een historisch nog onvolledig democratiseringsproces! (11/11).
You can follow @hermansm.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled: