1/ Wat werkt beter om de verspreiding van #corona tegen te gaan? Afstand houden? Mondneusmaskers? Goed ventileren? Niet meer schreeuwen?

Dat is onbekend en laat zich lastig uitdrukken in absolute getallen. Wil je weten waarom? Lees mee.

⬇️
2/ Een auto heeft een rempedaal. Bij gebruik ervan remt de auto. Trap je er hard op, remt de auto hard. En dat niet alleen, je remt direct. Met andere woorden: je hebt de volledige controle over het moment waarop je remt en hoe hard je remt. Veilig!
3/ Maar is het wel zo eenvoudig? Misschien zijn je banden slecht en begin je te slippen. Is één van je remmen defect en rem je trager dan verwacht. Ligt er een dun laagje ijs op de weg. Zijn je remkabels gesprongen. Of keek je niet goed.

Dit is de allesbepalende *context*.
4/ Hoe effectief werkt de rem van een auto? Je ziet: zelfs deze vraag is lastig te beantwoorden. Meestal werken ze goed, maar niet altijd. En wat als je twee of meer defecten hebt?

Kortom: de effectiviteit is een spectrum, van 0 (rem defect) tot 100% (perfect werkende rem).
5/ Ditzelfde principe is op preventiemaatregelen van toepassing tegen #corona. Belangrijk verschil: maatregelen met een effectiviteit van 100 procent bestaan niet.

Om voldoende te remmen, moeten ze dus gestapeld worden. Meerdere rempedalen tegelijk gebruiken, zo je wil.
6/ Er zijn grofweg 4 categorieën van preventiemaatregelen:

(1) Verlagen connectiviteit (bv. thuiswerken)
(2) Verhogen hygiëne (bv. handen wassen)
(3) Verbeteren van weerstand (bv. gezondheidsadvies)
(4) Dempen van uitscheiding (bv. mondneusmasker)
7/ Eén maatregel remt onvoldoende. Neem de oproep om thuis te werken. Het dempt de verspreiding wat, maar zal niet voorkomen dat het escaleert tot volle ziekenhuizen.

Hoeveel remt het dan precies? Duurt het een dag langer tot aan overbelaste zorg? Een week? We weten het niet.
8/ Dit is waar die allesbepalende context om de hoek komt kijken. Die bevat o.a. deze ingrediënten:

(1) Hoeveel mensen zijn besmettelijk?
(2) Hoeveel mensen zijn vatbaar?
(3) Hoeveel mensen houden zich aan de regels?
(4) Hoe en waar gedijdt het virus goed?
9/ De rode draad hierin is menselijk gedrag. Dagelijks neem je - bewust of onbewust – honderden beslissingen die invloed hebben op de context waarin preventiemaatregelen zijn genomen en dús de effectiviteit van die maatregelen.
10/ Een voorbeeld komt van @Ammer_B. Hij zegt tegen @FTM_NL over mondneusmaskers:

“Wanneer een handvol mensen er een draagt, is het effect nihil. Naarmate meer mensen ze dragen – zeker als afstand houden moeilijk is, of de ventilatie slecht – hebben ze meer effect.”
11/ Gisteren was de Amerikaanse topdokter Fauci te zien bij @Nieuwsuur. Hij hield een pleidooi voor het gebruik van mondneusmaskers en is open over de onzekerheden rond dit thema. Een kijkje waard: https://twitter.com/i/status/1310676322570641414
12/ De effectiviteit van mondneusmaskers is afhankelijk van veel factoren. De besmettelijkheid van de drager. De filterkwaliteit van het gebruikte materiaal. De manier waarop het gedragen wordt. Op welke plaatsen het gedragen wordt. Hoeveel mensen ervan gebruik maken. En meer.
13/ Op individueel niveau zijn er grote verschillen. Maar het idee is dat alle mondneusmaskers bij elkaar positief bijdragen: meehelpen met remmen.

Er zijn veel signalen om die remmende werking aan te nemen. Daar schreef @C19RedTeam een rapport over: https://twitter.com/C19RedTeam/status/1310290579612467202
14/ Dus, hoe effectief zijn mondneusmaskers? Ergens tussen de 0 en 90 procent (bovengrens is sterk theoretisch). Daarbij wisselt de effectiviteit van moment op moment, dag op dag, beslissing op beslissing.

Dat geldt ook voor afstand houden, ventileren en handen wassen.
15/ Belangrijk is te beseffen dat er géén silver bullet bestaat; 1 maatregel die de problemen oplost. Ook een vaste mix van maatregelen die precies voldoende remt, bestaat niet. Daarom is het belangrijk dat er een slim en voorspelbaar framework komt voor op- en afschaling.
16/ Over dat framework heeft @C19RedTeam recent geschreven in een rapport met de naam ‘Lokale maatregelen, een tweede Hammer & Dance’. Daarover later meer. https://twitter.com/C19RedTeam/status/1310283540408471552
17/ Met gratis highlight voor @debroervanroos, @Chronicbias, @Ann_aHQ en @arjanmeurs. https://twitter.com/debroervanroos/status/1310634662029557762
You can follow @pesla.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled: