De toppers bij @sanquin hebben een nieuwe seroprevalentie studie gedaan en gekeken in hoeverre mensen doorhebben dat ze corona hebben gehad. Conclusie: De helft had Jon Snow kunnen spelen. Een draadje 👇
Sanquin heeft antilichamen tests gedaan op plasma wat gedoneerd is tussen 11 en 18 mei.

Bij 7150 donoren is deze test uitgevoerd waarvan 5.9% antilichamen had. Keep in mind: Sanquin test in een specifieke groep (mensen die vrijwillig plasma doneren).
Ze hebben alle donors ook een vragenlijst gestuurd waarin ze deelnemers gevraagd hebben om aan te geven welke klachten ze hadden, of ze zelf het vermoeden hadden dat ze corona hebben gehad. Uiteindelijk zijn er 3676 mensen waarvan seroprevalentie en vragenlijst data is.
11% van de mensen met antilichamen geeft aan geen enkele klacht ervaren te hebben, 27% geeft aan zeer milde klachten te hebben ervaren (niezen, verkoudheid, lichte vermoeidheid). Dit lijkt in lijn met eerder onderzoek over asymptomatische besmettingen (40-45%).
Dan de 'Jon Snow's': "Bovendien dacht bijna de helft (48%) van donors met antistoffen juist niét COVID-19 te hebben doorgemaakt, ondanks dat de meerderheid van hen wel degelijk klachten rapporteerde.”

Misschien op een persco opnieuw uitleggen wat de klachten precies zijn?
Welke klachten zijn het sterkst geassocieerd bij mensen bij wie antilichamen zijn vastgesteld?

De relatie tussen het aantal antilichamen en een bepaalde klacht was het sterkst voor deelnemers die geur- en/of smaakverlies rapporteerden. In totaal had 41% deze klacht.
Andere klachten kwamen wel vaker voor dan geur- en/of smaakverlies, maar de correlatie met het aantal antilichamen was wel lager (maar nog steeds significant). Vermoeidheid (~65%), niezen (~65%), verkouden (62%), en hoofdpijn (55%) komen het vaakst voor. Kokhalzen het minst (5%).
Een belangrijk voordeel van de retrospectieve
onderzoeksopzet (vragenlijst is hier achteraf) tov vorige studies, die melding maken van 40-45% asymptomatische infecties, is dat de kans van het identificeren van een asymptomatische patient als presymptomatisch zeer laag is.
De onderzoekers concluderen twee belangrijke zaken: (1) Onze inzet om gevallen te identificeren die gebaseerd zijn op symptomen kan onvoldoende zijn, wat het belang benadrukt van het grondig traceren van contacten.

Oftewel, BCO is de sleutel en dat vereist medewerking.
(2) Het traceren van asymptomatische contacten is daarom cruciaal voor het stoppen van de transmissie.

Optimale BCO, mensen die zich aan de quarantaine houden, en misschien eens gericht hele groepen testen (geografisch of bij bepaalde instellingen) lijkt dus wenselijk.
Voetnootje: "Ten slotte had 80% van de donors die dachten besmet te zijn geweest geen antistoffen. Het lijkt erop dat mensen zonder te testen niet goed kunnen inschatten of ze COVID-19 hebben gehad."

Laten we wel een beetje kalm blijven mensen :-) Bij twijfel: laat je testen.
You can follow @mzelst.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled: