[🎭] Namjoon'un doğum günü için 70 milyon görüntülemeye ulaşmasını hedeflediğimiz ve içinde çok şey barındıran Intro: Persona'yı detaylıca analiz ediyoruz.

<Uzun ve etkiyelici bir thread> #RM

(Not: Threadi okumasanız bile lütfen 1 kere Persona'yı dinlemeyi ihmal etmeyin ♡)
Her projesinde olduğu gibi Namjoon Persona için de çok fazla emek verdi.

<Daha fazlası için Namjoon'un öncesinde yapmış olduğu MOTS:Persona hakkındaki V-Live yayınının 14. dakika 50. saniyesinden sonrasına bakabilirsiniz>
MOTS serisi açıkça Carl Jung'un teorilerinden ve özellikle Murray Stein'ın "Jung's Map Of The Soul" kitabından esinlenmiştir. Persona, Namjoon'un da burada açıkladığı gibi, genellikle kendini dış dünyaya göstermek için kullanılan "maske" olarak tanımlanır.
İlk dizeye "Ben kimim?" sorusuyla başlıyor ve bu kulağa mantıklı geliyor çünkü şarkının genel temasının temelini oluşturuyor. Namjoon, kendi içindeki "çeşitli güzelliklere" atıfta bulunarak birçok "benlik" fikrini de ortaya çıkarıyor. Bu birçok zekice sözlerden daha ilki!
Bu bölümün birkaç yorumu var ama önce "sosyal benlik" ve başkalarının sizi nasıl algıladığı ilişkisini ele alıyoruz. Alaycı bir şekilde kendisi hakkında söylenen şeylere ve 'diğerlerinin' yanıtlarına atıfta bulunuyor. Ayrıca köpek mi veya domuz mu olduğunu bilmediğini söylüyor.
Peki bu köpek/domuz kavramı şarkıda neyi ifade ediyor? Nedir bu köpek veya domuz olma durumu?
"Köpek ve Domuz" genel halkı küçümsemek için kullanılan bir terimdir. Birkaç yıl önce, kast sistemi yüksek olan rütbeli birisi, bu ifadeyi bir akşam yemeği toplantısında "Genel halkın % 99'u köpek ve domuzdur" diyerek kullandı.

<Kaynak: https://twitter.com/btsarmy_salon/status/1110926860018311169?s=21>
Bu bölümün yorumlarından birisi Namjoon'un ne olduğunu bilmediği halde diğerlerinin onu ne olduğunu bilmeden övmesinin onu rahatsız etmesi.

"Domuz boynuna inci kolye" Kore atasözüdür. Bir kişiye ilgilenmediği değerli bir şeyi vermek o şeyi işe yaramaz hale getirir anlamındadır.
"Birisi 'ormana bak' diyor ve diğeri 'yabani çiçeğe bak' diyor''
Cümlesinin sonu "보라 해" olarak bitiyor.

Bu kısım biraz kafa karıştırıcı. Olabildiğince açıklamaya çalışalım 🤓

Kelime oyunu: 보라 하다 (görmek için denir) kelimesindeki 보라 görmek demek olan 보다'dan geliyor.
Ama aynı zamanda 보라 (mor) kelimesinden gelen 보라하다 (morlamak) ifadesini BTS ve ARMY birbirlerine karşı "sevmek" ifadesi olarak kullanıyor. Namjoon cümleyi 'borahae' telaffuzuyla bitirmiş. Bu yüzden bu cümle "Bu ormanı seviyor, bu da yaban çiçeğini" olarak çevrilebilir.
Ayrıca Kore'de "Ormana bak" ifadesi büyük resme bak 'kır çiçeğine'(küçük resme) bakıp takılı kalma anlamında kullanılıyor. İnsanların farklı farklı isteklerinin olduğunu ve birbirlerine karşı zıt düştüklerini göstermiş.
Açtığı yayında "Yaban çiçeği seni morluyorum" diyerek küçük espriler de yapıyor 💜
Bu bölümde ise Jung'un teorilerine atıfta bulunuyor. Jung'a göre "gölge" kişiliğin bir yönüdür. Ve kaygı-endişe insanın gölgesini temsil eder. Persona'daki sözlerde de Namjoon "gölge" ile kaygı veya endişeli düşüncelere atıfta bulunuyor.
Ayrıca Namjoon 2018'de bir röportajda şunu diyor: "Anksiyete gölge gibidir."

<Namjoon'un Jung psikolojisini ne kadar iyi bir şekilde analiz etmiş olduğunu görüyoruz>
Sonraki bölümlerde özeleştirel üslup devreye giriyor ve bir nevi onun gölgesinin konuşmasını dinliyoruz. Ki bu da Jung teorisine bağlanır. En basit terimlerle ifade etmek gerekirse "gölge" kişiliğin karanlık, olumsuz bir yönüdür. Anksiyete de buna dahildir.
Bu bölüm bazılarının nefretlere gönderme olarak yorumladığı "But Namjoon.." "Ama Namjoon.." kısmıdır.

Bu kalıp K-Pop sektöründe herhangi bir olay olduğunda sosyal medyada insanların Namjoon'u işaret ederek "Ama Namjoon da bunu/şunu yapmıştı." demesinden dolayı ortaya çıkmıştır.
Bu bölümde söyledikleriyle önceki çalışmalarına dair birçok referansı bir araya getirmiş.

> BM konuşması: "Bana isimlerinizin tümünü söyleyin" "Adınız ne?"
> Wings Dönemi : "Uçmak ister misin?"
> No More Dream Dönemi: "Hayalin nerede?"
•R

"Benim adım R"

'R' Namjoon'un benliğinin birçok yönünü bir araya getiriyor: Runch Randa (çıkış öncesi ismi), Rap Monster / RM (çıkış dönemi-günümüz) ve hatta ilk mixtape'inde "Voices" (목소리) şarkısında dahi 'R' ifadesini görüyoruz. Bir harften daha fazlası.
Artık son kısımlarda Namjoon çoklu benlik fikrini çok güzel bir şekilde tartışıyor ve aşırı uç olmaya gerek olmadığını onaylıyor. Kendi içinde çokluluğa ve daha fazlasına yer var, bu gerçekten rahatlatıcı bir fikir.
(Anksiyetenin neden olduğu gölgelerle kıyaslayınca)
Persona için yazılmış bir yazıdan bir bölümü eklemeden geçmek istemedik. Böylelikle Persona-Shadow-Ego üçlüsüne iyi bir bakış açısından bakıldığını düşünüyoruz.

🔗: http://medium.com/@courtneylazore/old-school-bts-meets-jungian-psychology-in-rms-intro-persona-ef262002a749
Persona'daki "na" kısmı kulağa baskın bir şekilde gelmiyor mu sizce de? Önceki dizelerde de sık sık kullandığı 'wanna'nın sonudaki kulağa baskın bir şekilde gelen 나 (na) kelimesinin anlamı Korecede 'ben' demektir. Her şey ayrı bir anlam içeriyor.
Şarkının başından beri tartıştığı "benlik" durumunu şarkının sonunda bir nevi netliğe kavuşturuyor. Ve bu kabullenişle beraber MV'nin sonunda etrafındakileri parçalayarak kendi benliğini ortaya çıkarıyor.
Artık sona gelmişken Namjoon'un MOTS:Persona basın konferansında şarkıyı yazarken hangi hisler ve nasıl bir zihniyet içinde olduğunun sorulması üzerine verdiği yanıtı okumanız için eklemek istedik.
Buraya kadar geldiyseniz muhtemelen Persona'yı tekrardan dinlemek için can atıyorsunuzdur değil mi 👉🏼👈🏼

Zeki Namjoonie için küçük bir doğum günü hediyesi verelim 💖

🔗:
Bu thread hazırlanırken bize çok fazla yardımı dokunan ve threadini kullanmamıza izin veren @joonypear'a sonsuz teşekkürler.

~

Endless thanks to @joonypear who helped us a lot while preparing this thread and allowed us to use the original thread.
Thank you so much! 💖
You can follow @rkivetr.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled: