Hii gais! Since there are some people who have been asking me about this. Macam mana nak daftar, berapa kena bayar, jawab kuiz ke join class & all. Let me explain to you steps by steps kursus kahwin online.

This is a thread 🤭 https://twitter.com/ajdasafiya/status/1277054372254367744
Contoh borang kat Google Docs tu macam mana uolls boleh tengok sini. Kalau malas nak tekan link lagi laa 😂 Isi form ni lepas tu tekan submit.
Tunggu dalam masa seminggu-dua minggu, uolls akan dapat email dari pihak PAID. PAID akan bagitahu segala details (tarikh & masa) untuk join kursus online tu. Dalam email tu ada juga manual peserta untuk rujukan. Contoh isi dalam email:
Lepas dapat ja email ni, apa yang uolls kena buat adalah:

1. Download app Google Classroom supaya senang nak join invitation pada tarikh kursus tu.
2. Alert dengan tarikh dan masa kursus online yang diberikan.
On the date yang diberikan tu, sejam sebelum kursus mula, pihak PAID akan send email & invite kita untuk join kursus tu melalui link Google Classroom.

Sila klik butang ‘JOIN’, nanti dia akan direct ke app Google Classroom.
Bila dah join Google Classroom, dalam tu dekat bahagian ‘stream’ ada:
1. Slides PowerPoint & video untuk topik yang disediakan.

Bahagian ‘classwork’ pula:
1. Ujian kefahaman
2. Borang penilaian peserta

P/S: Sorry sis lupa nak screenshot masa tu. So takda gambar 🙏🏼
You guys dah boleh mula baca nota nota dalam slides & tengok video.

Lepas tu, jawab ujian kefahaman tu & tekan ‘submit’. Nanti you boleh terus tengok markah & soalan mana salah/betul.

Buka lagi satu dokumen untuk isi borang penilaian, tekan ‘submit’ jugak.
Selesai! Semudah itu bukan kursus kahwin online ni? 🥰

Mudah, jimat masa & jimat wanggg! Sis sukaaa sebab tu sis share ni hahaha.
FAQs:

Berapa lama kursus kahwin online ni?
- 6 jam

Ada berapa sesi?
- Ada dua sesi, pagi atau petang (bergantung pada masa anda dapat tu)

Kursus ni online class dgr ceramah ke?
- Tidak. Hanya self learning (baca sendiri) & jawab ujian.
Sijil macam mana nak ambil?
- Kena pi pejabat agama islam daerah ambil disana.

Yuran?
- RM50, bayar semasa nak ambil sijil nanti.
Okayy ni i cerita untuk kursus kahwin online Selangor ja. Kalau negeri lain saya tak pasti. Sekiannn terima kasih. Good luckkk gais! 💕
Adaaa i nak tambah ni. Take note no 14 & 15. Yang mana stay jauh or tak boleh datang ambil sijil, boleh hantar wakil.
🚨I made this thread because some of my friends have been asking the same questions. Hehe. Also, this is based on my personal experience. If you guys encounter any problems with the registration, pls don’t hesitate to contact JAIS directly. I’m so sorryy as I’m unable to help 🙏🏼
You can follow @ajdasafiya.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled: