#zondagmetlubach de coronacrisis is een zogenaamde "exogene shock". Dat wil zeggen dat een shock van buiten het systeem en buiten schuld van een land zelf. Wanneer je wijst op iemands matige reserves door acties uit het verleden, maak je iemand alsnog schuldig.
Wanneer je dus figuurlijk zegt; ik wil alleen helpen de brand te blussen, maar verder moet je het zelf uit zoeken. Dan is het gevolg van de exogene shock veel harder in een land zonder ruime reserves. Lees: politieke instabiliteit. Lees: massa werkloosheid. Lees: minder import.
En dat presenteert #Lubach vervolgens als het "eigen belang". Terwijl iedereen snapt dat als je een export land laat imploderen - Italië en Spanje zijn onze 6e en 7e exportland ter wereld - dat niet bepaald gelijk staat aan ons "eigen belang".
Vervolgens legt #Lubach voor dat het best redelijk is om harde voorwaarden te stellen aan het beschikbaar stellen van geld uit het ESM. Dat dit "redelijke" betekent hard bezuinigen in Italië om de staatsschuld laag te houden en hoe dit in Griekenland is uitgepakt, ontgaat hem?
Zelfs Dijsselbloem gaf eerder een deze week aan dat het in deze situatie wel degelijk verstandig was om dit maal geen harde voorwaarden aan geld te verbinden aan gebruik van het ESM. En dan is hij niet bepaald de meest linksprogressieve pion op het speelveld (understatement).
En dan gaat er nog een lollig grapje aan vooraf dat wij zo verstandig hebben bezuinigd en wordt weergegeven dat er een 60% staatsschuld ratio aan gehouden dient te worden. Een volslagen arbitraire grens zonder enige economische ratio word gepresenteerd als exacte wetenschap.
Waar er aan voorbij wordt gegaan is dat bij het samenbrengen van de Euro er altijd al een stevig verschil was in schuld. Je brengt ongelijke landen. Rond de eeuwwisseling zat NL op ca 50% en Italië op 110%. Dit is altijd al bekend geweest en niet nieuw.
Terwijl het beeld wat je nu creëert is 2 landen met een zelfde uitgangspositie waarbij land A heel sober en verstandig heeft geleefd en land B alles heeft vergokt en weg gedronken. En nu komt klagen om hulp. Dit terwijl veel Mediterrane landen simpelweg veel armer waren.
De principiële vraag is simpel: wil je een aangelegenheid, waar geen enkel land in de EU blaam bij treft, voor laten zorgen dat we naar elkaar toe groeien en elkaar helpen? Of laat je ze zinken en gaat het Nederlandse bootje mee ten onder in de storm?
You can follow @M_Wiedemeijer.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled: