İngilizce (ya da diğer Cermen ya da Latin dilleri için de geçerli) nasıl öğrenilir diye soran gençlere tavsiyelerim.
Bir dil ile ilgili 5 konu vardır. Bir zemin (altyapı), okuma, yazma, dinleme ve konuşma. İlk aşamadan altyapı hazırlanmalıdır. Diğer dört konu birbirinden bağımsız ancak paralel geliştirilir.
1. Ay Altyapı: Bununla kastımız dilin kuralları ve yapısı yani grameridir. İngilizce’nin grameri oldukça sadedir. 1 ay tüm gramer için yeterlidir.
2. Ay Okuma: Edebiyat eserleri dışında herhangi bir kitap, makale ya da haber seçilip okunmaya başlanacak. Günde 1 saat okuma yapılacak. Ne kadar yavaş ilerlenirse ilerlensin bırakılmayacak. Okunulan metindeki kelimeler, içindeki cümle ile beraber deftere kaydedilip ezberlenilir
3. Ay: Okuma ve Yazma: 2. Aydaki okuma disiplini aynı şekilde devam eder. Bu aşamada haftada bir, bir konu ile ilgili, %100 doğru olmasına ihtiyaç olmayacak şekilde bir yazı yazılacak. Yazı mektup, kompozisyon vs. herhangi bir formatta olabilir.
4. Ay: Okuma, yazma, dinleme: Okuma ve yazma aynen devam ettirilirken, bu aşamada, dinleme devreye girer. Günde 1 saat, başta hiç anlamasanız da İngilizce dinlemeniz gerekmekte. Bu BBC, CNN gibi radyolar olabildiği gibi Netflix, Youtube gibi görselin de olduğu yayınlar olabilir.
5. Ay: Okuma, yazma, dinleme ve konuşma: Bu aşamada günlük 1 saat okuma ve 1 saat dinleme, hafta 1 yazı devam ederken her gün ya da iki güne bir konuşma saati yapılmalı. İngilizce ana dili olan biri ile olmalı.
6. Ay: Okuma, yazma, dinleme ve konuşma: 5. Ay aynen tekrarlanmalı. Bu aşamada en az 3000 kelime ve kalıp cümle ezber, dinlediğinizi anlıyor, kendinizi kalıp cümleler ile ifade edebiliyor ve yazı yazdığınıda düzgün cümleler kurup kelimeleri doğru yazıyor olmanız gerekiyor.
İngilizce ya da herhangi bir dil bu noktada biter diyemeyiz. Bundan sonra İngilizce’yi hayatınızın bir parçası yapıp, kendinizi İngilizce dinleme, konuşma, okuma ve yazmaya mecbur bırakacak işler çıkarmanız gerekir.
Akademik bir çalışma ile okuma ve yazmaya, bir yabancı ile iletişim halinde olup konuşma, dinleme, okuma ve yazmaya, ya da film, belgesel vs. İngilizce izleyip dinlemeye katkıda bulunmaya devam edersiniz.
Sonraki hedefinize göre özel bie alanda İngilizce’nizi geliştirmeye devam edebilirsiniz. Artık alt yapı olarak hazır, belli sınavları rahatlıkla kazanacak kadar bir donanıma sahipsiniz.
Türkiye'de insanlar birşeyi genelde keyif için değil zorunluluk sebebi ile öğreniyorlar. Sınav olmazsa ders çalışmıyorlar. O sebeple dile başlar başlamaz bir YDS ya da Yökdil sınavına başvurun. Program sonunda da direk sınava girin.
Yine insanlarımız genelde uzun sürdürülebilir işleri sevmiyorlar. Bu konuyu aşmanız gerekiyor. Ama bu programın 6 olma sebebi bu değil İngilizce'nin kolay bir dil olmasıdır.
Yine bizim hep ortak hareket etme alışkanlıklarımız var. Bu işe 5 kişi beraber başlar ve zamanla dökülenler devam edecekleri tökezletir. Bu program bireyseldir. Kursa ya da yurtdışına gitmenize gerek kalmadan halledebilirsiniz.
You can follow @huseyin_gokalp.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled: