Türkiye'de antropoloji disiplinin öncüsü olan ve çok yönlü kişiliği ile Türk sosyal bilimlerine çok değerli katkıları bulunan Prof. Dr. Bozkurt Güvenç aramızdan ayrıldı. Bugün, Hoca'nın hayatını ve çalışmalarını anma vakti... #BozkurtGüvenç @iu_siyasetsosyo
1926 yılında Samsun'da doğan Bozkurt Güvenç, lise eğitimini Kabataş Lisesinde tamamlar. Üniversite eğitimine İTÜ Mimarlık Fakültesinde başlayan Güvenç, birinci sınıfta kazandığı devlet bursu ile gittiği ABD Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden mimar olarak mezun olur.
1961-63 yılları arasında, içlerinde Ralph Linton, Abraham Kardiner, Ruth Benedict ve Margaret Mead gibi antropolojinin kurucu figürlerinin bulunduğu, Boasçı ekolün merkezi Columbia Üniversitesinde sosyal antropoloji eğitimi alır.
1964 yılında öğretim görevlisi olarak girdiği Hacettepe Üniversitesinde 1969'da doçent, 1977'de profesör olur. Ayrıca 1971 yılında, aynı üniversitede 'İnsanbilimi (Antropoloji) Bölümü'nü kurar ve emekliği olduğu 1993 yılına kadar bölüm başkanlığı görevini sürdürür.
Güvenç'in çalışmaları çoğunlukla kültür fenomeni üzerine odaklanır. Kültürün abc'si eserinde "At gibi hızlı koşamayan, kuş gibi uçamayan, kaplan gibi avlanamayan, balık gibi derinlere dalamayan insantürü, nasıl başarmış yedi deniz ve dört iklimde yaşamayı?" sorusuna cevap arar.
Güvenç'e göre; insanoğlunun hayatta kalma ve varlığını sürdürme savaşındaki başarısı yalnızca biyolojik uyum kapasitesiyle değil, aynı zamanda kültürel bir varlık oluşuyla, yani yaşayarak öğrendiklerini kültüründe saklayıp yeni kuşaklara aktarma yeteneğiyle açıklanabilir.
Güvenç, daima kültürün biricikliğine vurgu yapan ve kültürler arası hiyerarşiyi reddeden Boasçı ekole sadık kalır. Sınırları belli bir 'Türk Kimliği' aradığı çalışmasının sonunda, kendi ifadesiyle: "tek bir Türk kimliği yerine Türk kimliklerini" fark eder.
Ayrıca Calwin Wells'ten 'İnsan ve Dünyası'; Erich Fromm'dan 'Çağımızın Özgürlük Sorunu'; Benjamin Farrington'dan 'Darwin Gerçeği'; Octavio Paz'dan 'Yalnızlık Dolambacı'; Will-Arien Durant'tan 'Tarihten Dersler' adlı eserleri Türkçe'ye kazandırır.
1974 yılında dönemin başbakanı Bülent Ecevit tarafından Kültür Müsteşarı olarak görevlendirilir. Ayrıca 1993-2000 yılları arasında IX. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in başdanışmanlığını yapar. Bu dönemde yaşadıklarını 'Demirel'e Yazdıklarım' adıyla kitaplaştırır.
1991 yılında Bozkurt Güvenç'in TRT'de moderatörlüğünü yaptığı ve dönemin siyasetçilerini ağırladığı Açık Oturum Programı kaydı için: https://www.trtarsiv.com/izle/84050/acik-oturum-91-1-parca
Türkiye'ye ABD tarzı sosyal antropolojiyi tanıtan; eserleri ve talebeleriyle antropoloji disiplinin yerleşmesine öncü olan Prof. Dr. Bozkurt Güvenç'e Allah'tan rahmet, yakınlarına ve antropoloji camiasına başsağlığı dileriz.
Bozkurt Güvenç zincir paylaşımlarını arkadaşımız Şeyda Sevde TUNÇBİLEK @iu_siyasetsosyo hazırladı.

Çok teşekkür ediyoruz.
Emeğine sağlık.
You can follow @iuefsosyoloji.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled: